Samtidigt i Simris

Mitt bland gröna åkermarker, kohagar och bondgårdar ligger den lilla pittoreska byn Simris. Med knappt 200 invånare, en kyrka från 1100-talet och en blomstrande handelsträdgård är den som tagen ur ett vykort från Österlen.
Här, precis utanför Simris, har Sveriges första lokala energisystem skapats.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på E.on
Handvarvmaskinerna, slipmaskiner och kapmaskiner, det är sol- och vindmaskiner allihop. Jan-Olof "Knallen" Jönsson
V

erkstadsdörren står på glänt. Det metalliska ljudet från en vinkelslip som jobbar sig igenom en plåtskiva skär genom luften.

– Den här slipen är inte vilken slip som helst!
Jan-Olof ”Knallen” Jönsson sticker ut sitt huvud genom ett utav de gamla spröjsade fönstren.
– Kom in ska jag visa, säger han och vinkar in till sin verkstad.
Vinkelslipen tystnar. Doften av motorolja, bränd metall och träslöjdssal väntar vid tröskeln till ”Knallens” verkstad.
– Titta här är den, en sol- och vindslip, säger ”Knallen” och pekar mot vad som vid en första anblick ser ut som vilken vinkelslip som helst.

Här, precis utanför Simris och ”Knallens” verkstad, har Sveriges första lokala energisystem skapats. Under en testperiod kommer man göra byn helt självförsörjande på förnybar el från sol och vind.

JAN-OLOF JÖNSSON fixar räcken, grindar och ljusstakar i sin verkstad – han tar hand om allt som hans kunder kommer in med och vill ha lagat.

– Jag är uppväxt på en bondgård precis utanför byn och har bott här i Simris de senaste 30 åren. Jag är känd som ”Knallen” för alla som bor här. De flesta vet inte vad jag heter på riktigt, säger han och skrattar.

Han knatar runt inne i verkstaden och fortsätter peka entusiastiskt på sina maskiner och verktyg.
– Handvarvmaskinerna, slipmaskiner och kapmaskiner, det är sol- och vindmaskiner allihop.

 

MITT BLAND GRÖNA åkermarker, kohagar och bondgårdar ligger den lilla pittoreska byn Simris. Med knappt 200 invånare, en kyrka från 1100-talet och en blomstrande handelsträdgård är den som tagen ur ett vykort från Österlen. Här, precis utanför Simris, har Sveriges första lokala energisystem skapats. Under en testperiod ska det lokala energisystemet var femte vecka göra byn helt självförsörjande på energi – med endast 100 procent förnybar och lokalproducerad el i nätet.

Vi människor måste förnya oss på något sätt för miljöns skull. Patrik Nilsson

VARJE DAG TAR Patrik Nilsson sin sedvanliga promenad längs åkrarna tillsammans med hunden Rocky. Så även idag. Patrik arbetar till vardags skift inom plastindustrin i närliggande Simrishamn, men är ledig för dagen. Vid en bänk som är märkt med ”Simris byalag” stannar han och Rocky till och pekar upp mot det stora vindkraftverk som snurrar några hundra meter framför dem.

FAKTA
Visste du att?
Simris vindkraftverk uppfördes redan 1996, och står för den största delen av elproduktionen i det lokala energisystemet. Verket har en effekt om 500 kW och producerar cirka 1,4 GWh årligen, vilket utgör 65% av Simris årliga elkonsumtion.

– Tänk att allt det här ska försörja vår by med el, säger Patrik Nilsson och fortsätter upp på grusvägen mot anläggningen.
Patrik, som är född och uppvuxen i Simris, tycker att det är spännande att ett litet samhälle som Simris får ta del av ett så unikt projekt.
– Det är riktigt häftigt. Vi människor måste förnya oss på något sätt för miljöns skull, så jag tycker bara det är positivt med sådana här satsningar, säger han.

 

Varje dag tar Patrik Nilsson sin sedvanliga promenad längs åkrarna tillsammans med hunden Rocky.

ATT DET LOKALA energisystemet hamnade just här i Simris har en enkel förklaring. Här finns ett av Sveriges bästa vind- och solförhållanden och det hade idealiska förutsättningar i form av en färdig anläggning med solceller och vindkraft.

Direkt från Simris

Följ i realtid vad som händer i det lokala energisystemet i Simris

Så funkar det

E.ONs Lokala Energisystem innebär att ett begränsat område kan bli helt självförsörjande på förnybar energi. Principen är enkel. Elen kommer främst från vindkraftverket och solcellsanläggningen, men de är även ihopkopplade med en nätstation, ett kraftfullt batterilager och ett reservkraftverk som drivs av helt förnybart bränsle. När solen går i moln och vinden mojnar är det batterierna och reservkraftverket som tar över.

För att kunna skapa en mer hållbar framtid behöver man utnyttja lokala förnybara energikällor och använda energin på ett smartare sätt. Samtidigt ökar intresset för att producera egen el, framförallt via solceller på taken. Därför har E.ON startat ett utvecklingsprojekt med målet att göra avgränsade områden i Sverige självförsörjande på förnybar el. Simris är först och just nu det enda.

Jag själv älskar vindkraftverk. Jag tycker bara att de är som fina konstinstallationer i landskapet och jag tror verkligen att de gör nytta. Karin Lefvert

DET ÄR LÄTT att förälska sig i Simris. Närheten till naturen, havet och lugnet har en dragningskraft som skulle få den mest inbitne storstadsbon att i alla fall leka med tanken på att bosätta sig här.
Ett stenkast från ”Knallen” Jönssons verkstad bor Karin Lefvert i ett stort hus med en påtagligt välskött gräsmatta.
– Jag älskar vindkraftverk, säger Karin och blickar ut över fälten.

Hit flyttade hon och hennes man för nästan tio år sedan, efter att ha sålt sin villa på Tyresö utanför Stockholm.

– Jag sa alltid till min man att jag ville ha ett hus på Österlen när jag blev pensionär. Jag är född i österrikiska Innsbruck med alperna hängandes över mig. När jag besökte Österlen för första gången på 1980-talet förälskade jag mig i det här landskapet. Här trivs jag, säger hon.

Den här lilla byn känns väldigt levande. Karin Lefvert

Karin Lefvert är engagerad i Simris byalag, en förening vars syfte är att främja Simrisbornas intressen och stärka gemenskapen i byn. Bland annat anordnar de Simrisdagen varje år där det bjuds på mat och musik.
– Den här lilla byn känns väldigt levande. Vi har en härlig blandning av småbarnsfamiljer, äldre som har bott här hela sina liv och en del sommargäster. Det är väldigt trivsamt här och vi vill se till att det fortsätter vara så, säger Karin.

När hon fick höra att E.ON skulle utveckla ett lokalt energisystem i Simris blev hon exalterad. Hon har varit på informationsträffarna om projektet och upplever att de flesta i byn är positiva till initiativet.
– Jag själv älskar vindkraftverk. Jag tycker bara att de är som fina konstinstallationer i landskapet och jag tror verkligen att de gör nytta. Sedan har tydligen E.ON lagt till stora batterier som ska garantera att det inte blir några strömavbrott. Vi får se hur det blir, men jag tycker det känns spännande, säger hon.

Simris ligger tre kilometer från havet och hamnstaden Simrishamn.
Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på E.on